Web Sitesi Hizmeti
Dijital dünyada sizi en iyi şekilde yansıtacak kişisel bir web sitenizin olması demek, ulaşmayı hedeflediğiniz kitlelere en kısa yoldan erişmeniz demektir. Ayrıca geçmişiniz, hedefleriniz, tecrübeleriniz, paylaşımlarınız, iletişim vb. bilgilerinizin yer alacağı kişisel bir web sitesi sahibi olarak, bir anlamda dinamik bir kişisel tanıtım sitesi oluşturmuş olursunuz.
Web tasarım internet sitelerinin tarayıcılara ulaşmasını sağlayan, ana hatları ile kurum veya şahısların hizmet, ürün ve içeriklerinin grafik ve metinler ile harmanlandığı profesyonel bir çalışma türüdür.
Web tasarım nedir? sorusunu kısaca kurum, işletme ve bireylerin internet ortamında temsilcisi olan web sitelerinin hazırlanma ve yayınlanma aşamasıdır olarak cevaplayabiliriz.
Web Tasarımcı Kimdir?
Web sitenizi hazırlamaya başlayan ve yayına hazır hale gelene kadar tasarımsal altyapısını, düzenini oluşturan, içeriklerin kolay okunması için çalışmalar sürdüren kişidir.
Profesyonel bir web tasarımcı ya da web tasarım uzmanı bir web sitesinin nasıl görünmesi gerektiğini, nasıl daha hızlı çalışabileceğini bilen ve bunu her yaptığı işte uygulayan, ayrıca SEO konusunda da önemli ölçüde bilgi sahibi kişilerdir. Web tasarımcılar ya freelance - bireysel - hizmet verirler ya da profesyonel bir web tasarım şirketi bünyesinde çalışmalarını sürdürebilirler.
Profesyonel Web Tasarım Hizmeti Nedir?
Web tasarımını, web siteleri oluşturmayı meslek olarak edinmiş kişilerden veya bu hizmeti sunan firmalardan aldığınız ve bir bedel ödediğiniz hizmeti profesyonel web tasarım hizmeti olarak adlandırmak mümkün.
Web sitesi yaptırmaya ya da var olan sitenizi yenilemeye karar verdiğinizde bu hizmeti mutlaka profesyonellerden almanız gerektiğinin önemini belirtelim. Lakin hazırlanan web sitesi internet üzerinde bundan sonraki en önemli temsilciniz olacaktır. Ziyaretçi sayınızdan, kullanıcı memnuniyetine kadar bir çok detaylandırmanın temeli web tasarım çalışmaları aşamasında atılacaktır. Profesyoneller tarafından hazırlanan bir web tasarım çalışması, internet sitesinin hedef kitleye ulaşmasında oldukça önemlidir.
Mobil Uyumlu - Responsive Web Tasarım Nedir?
Bir web sitesi ziyaret edildiği ekrana göre kendisini biçimlendirebiliyor ve kusursuz bir görünüme sahip oluyor ise mobil uyumludur. Yani masaüstü, tablet ya da cep telefonundan giriş yapıldığında kendisini o ekrana göre otomatik olarak adapte eden web sitesi responsive tasarım özelliğine sahiptir.
Mobil uyumlu - responsive web siteleri ziyaretçilerini daha çok memnun eder ve günümüz teknolojisi açısından oldukça önemli bir unsurdur. Bu bakımdan web tasarım çalışmalarına başlarken ilgili çalışmanın responsive özelliklere sahip olduğundan emin olmalısınız.
1. Alan Adı
İnternet siteleri üzerinden bilgi akışını sağlamak amacıyla hizmet ve malların kullanıcıları ile buluşması gibi çalışmaların tamamında bütün kullanıcılar ve şirketler alan adına ihtiyaç duymaktadır. Bu alan adlarının uzantısı .com, .net, .com.tr gibi yüzlerce seçenekten birisi olmalıdır, firmaadi.com gibi... Bilgileri yayınlamak ya da e-mail alışverişi yapmak için bir alan adına sahip olmak mecburidir. Kurumsal ya da bireysel olmak üzere bütün kullanıcı kitleleri tarafından tercih edilen ve internet ortamında www değerinden sonra gelen değer alan adı nedir sorusuna cevap olmaktadır. Alan adı yani domain, ad ve uzantılardan meydana gelmektedir. Satın almak istediğiniz alan adının boşta ya da kullanılmıyor olması gerekmektedir.
Aklınızda bir alan adı var ve bu alan adını satın almayı düşünüyorsanız bu alan adının önceden tescil edilip edilmediğine yani boşta olup olmadığına bakmanız gereklidir. Eğer istediğiniz alan adı başkası tarafından önceden satın alınmış ve halen kullanımda ise bu alan adını tescil edemezsiniz. Bu tip durumlarda alternatif alan adlarına yönelmelisiniz. Web sitenizi yayınlamak için bir alan adına - domaine ihtiyacınız vardır. Ayrıca markanızın imajı ve kurumsallığı bakımından oldukça önemli olan alan adı daha geniş müşteri portföyü ya da kitlelerine ulaşmanıza olanak sağlayabilir. Tam olarak bu sebepten ötürü domain seçimini yaparken oldukça iyi düşünmelisiniz ve geleceğe yönelik iyi bir adım atmalısınız. Alan adları en az 1 yıl olmak üzere senelik periyodlarda tescil edilmektedir. Web tasarım firmaları müşterilerine bu konuda hatırlatma ve yıllık yenileme konularında hizmet vermektedirler.
2. Barındırma (Hosting)
Satın almış olduğunuz alan adının barındırılması ve web sitenizi yayınlamanız için bir hosting hizmetiniz olması gerekir. Web sitenizdeki tüm sayfa ve dosyaları bir sunucu üzerinde bulunduran ve yayın yapmasını sağlayan servis barındırma yani hosting olarak adlandırılır. Aynı zamanda alan adınıza ait eposta kullanımını da yine bu barındırma hizmeti sağlar. Genellikle web tasarım firmaları ya da hazır site altyapı sağlayıcıları web sitenizi çalıştırmak üzere bir hosting hesabını sizin adınıza sağlarlar. Hosting hizmeti web sitenizin hızı, sürekli çalışır olması gibi özellikler açısından önemlidir.
Bu yüzden web tasarım çalışmalarına başlamadan önce web sitenizin barındırılacağı datacenterı öğrenmeli ve burada barınan sitelerin hızlarını gözlemlemelisiniz. Aylık trafik yani bandwidth kavramı da direkt olarak aldığınız barındırma hizmeti ile ilişkilidir. Bu, web sitenizi bir ay boyunca ziyaret eden kişilerin gezdikleri sayfalardaki tüm öğelerin boyutlarını kapsayan bir ölçüdür. Çok ziyaretçi alacağınız bir web siteniz olacağını düşünüyorsanız size yüksek ya da sınırsız trafik limiti veren bir barındırma hizmeti seçmelisiniz.
3. Renkler
Genellikle renk seçimi isteğe ve beğeniye bağlıdır. Fakat bir web sitesinin renk tercihleri yapılırken markanın imajını ve kurumsal kimliğini yansıtmasına dikkat edilmedir. Sadeliğe önem verilmeli ve kullanıcıları rahatsız etmeyen tonlama ve renkler kullanılmalıdır.
4. Ana Sayfa Düzeni ve Öğeleri
Web sitenizin vitrini ana sayfanızdır. Bu yüzden ana sayfanızı oluştururken çok dikkatli düşünerek karar vermelisiniz. Genel olarak web sitelerinin ana sayfalarında üst bölüm sonrası bir slider kullanılır. Bu sliderda o web sitesine ait ana mesaj verilir. Burada döndürülen görseller ve üzerindeki başlıklar ziyaretçiye o web sitesi ile ilgili genel bilgiyi verir. Bu alanı doğru kullanmak, mesajları önem sırasına göre göstermek ve ilgili bannerları optimize etmek oldukça önemlidir. Yine ana sayfada hizmetler, ürünler, firma hakkında gibi içeriklere önem sırasına göre yer verilmelidir. Profesyonel bir web tasarım hizmetinde bunu sağlayan uzmanlar ana sayfada nasıl bir yerleştirme yapılması gerektiğini size belirtir ve bu konuda sizden içerik ve görsel isterler. Özetle web sitenizin ana sayfasında sizinle ilgili çoğu bilgiyi yüzeysel olarak vermeniz web sitenizin başarılı olması için oldukça önemlidir.
5. İçerik Sayfalarının Düzeni
İnternet sitesi üzerinde kullanılmakta olan metin ve grafiklerin gözü yormayan formatlarda belirli bir düzende olması gerekmektedir. Doğru oluşturulan sayfa düzeni kullanıcılara pozitif etki eder ve kullanıcıların internet sitesinde daha fazla vakit geçirmesini sağlar. Ziyaretçileriniz web sitenizde ne kadar fazla zaman geçiriyor ise hem SEO açısından; hem de web sitenizden olumlu geri dönüşler almanız adına sizin için oldukça önemlidir.
6. Font, Paragraf ve İçerik Hizalamaları
Web sitenizin içeriğinin kolay okunması, sayfalar arası kolay geçiş sağlaması ziyaretçileriniz için oldukça büyük önem taşır. Bu yüzden web tasarım çalışmalarında içeriklerinizin düzenini de ön planda tutmalısınız. İçerik başlığı ile içeriğinizin arasındaki mesafe, satırlar ve paragraflar arasındaki boşluklar az ya da çok olmayacak şekilde standart olarak ayarlanmalıdır.
7. Görsel Çalışmaları
İnternet sitelerinin arama motorlarında üst sıralarda olmasında yani SEO çalışmalarında etkili olan önemli bir unsur da web sitesinin hızlı bir şekilde açılması ve yine sayfaları arası geçişlerin hızlı olmasıdır. İnternet sitesinde kullanılan görsel, fotoğraf, logo ya da simgelerin internet hızını olumsuz etkileyecek şekilde olmadığından emin olunmalıdır.
İyi ve doğru bir web tasarım çalışmasında kullanılan tüm görseller optimize edilir ve masaüstü - mobil kullanımına göre ayrı kaynaklar kullanılır.
8. Gereksiz Kodlardan Uzak Durmak
Web sitenizde kullanmadığınız css ya da javascript dosyalarını kaldırmalısınız. Yalın bir web tasarım sürecinde web sitenizde hiçbir gereksiz kod bulunmamalıdır. Ek olarak iframe etiketi ile harici sitelerden çekilen kaynakları da web sitenizde barındırmamalısınız. Manşet haberler, maç sonuçları veya hava durumu gibi gereksiz eklentileri web sitenizde bulundurmamanız web sitenizin başarılı olması için önemlidir.
9. SEO
İngilizce dilinde Search Engine Optimization olarak bilinen çalışmalar kısaltılmış haliyle internet ortamında ve bu sektördeki çalışanlar tarafından SEO olarak adlandırılır. Türkçe karşılığı ise arama motoru optimizasyonu olarak bilinmektedir. Kullanıcıların yaptıkları çalışmalar ile alakalı olarak açıklayıcı ve doğru şekilde sonuçlar çıkarmayı hedefleyen Google ve diğer birçok arama motoru bulunmaktadır. Sıralama kriterlerini etkin olarak öğrenerek bunlara göre gerekli optimizasyon çalışmalarının yapılmasını sağlayan sürecin tümüne SEO denmektedir. SEO çalışmaları birkaç kelime ile sıralama yükseltmenin oldukça ötesinde uygulanması gereken profesyonellerin yardımına ihtiyaç duyacağınız önemli bir süreçtir.
SEO ülkemizde arama motorlarında üst sıralara çıkmak olarak bilinse de SEO çalışmalarının amacı kullanıcıların arama sorgularına göre en doğru bilgilere ve hizmetlere ulaşabilmeleri, hizmet veren ya da ürün satanlar için ise bu hizmet ve ürünleri en doğru şekilde kullanıcılara sunmalarıdır. Genel olarak SEO çalışmalarının e-ticaret firmaları, haber siteleri, kurumsal şirketler ve blog sayfaları için oldukça önemli ölçüde etkisi bulunmaktadır. Profesyonel ve etkin bir biçimde yapılan SEO çalışmaları oldukça iyi sonuçlar doğurur ve hizmet verdiğiniz alanda ya da satmak istediğiniz ürünleri hedef müşteri kitlesine en hızlı biçimde ulaştırır. Arama motorlarında ilk sayfalarda yer almanızın sağlanması, kurumsal kimliğinizin popülerliğinin artması ve satış istatistiklerinizin üst düzeylere ulaşması profesyonel SEO çalışmaları ile mümkün olabilmektedir. Doğru uygulanan SEO çalışmaları firmalar için en etkili pazarlama ağıdır. Web tasarım çalışmalarını yapan kişilerin doğru SEO altyapısı kurduklarından emin olmanız web sitenizin etkili olması açısından önemlidir. Bu yüzden web tasarım ajansı ile anlaşmadan önce SEO konusunda da referanslarına göz atmanız sizin için iyi olacaktır.
10. Google Analytics
Googleın web sitenizi analiz etmeniz üzerine sunduğu oldukça gelişmiş ve benzeri olmayan bir uygulamasıdır.
Google Analytics ile web site ziyaretçilerinizi bölgesel, zamansal olarak raporlayabilirsiniz. Ayrıca web sitenize ait ziyaretlerin kaynağını sayısal olarak (harici siteden geliş, arama motoru,
Google Ads, direk trafik veya sosyal medya) görebilirsiniz. Ek olarak ziyaretçilerinizin oransal olarak masaüstü - mobil kaynaklı verisini alabilirsiniz.
Web sitenizin ziyaret istatistiği ile ilgili oldukça detaylı rapor sunan Google Analyticsi başarılı olmak isteyen her web sitesinin kullanması gereklidir.
Bir işletmenin günümüzdeki en etkili iletişim aracı, sahip olduğu web sitesidir. Bu web sitesi ne kadar etkili ve yeni kitlelere ulaşabiliyor ise o kadar verimlidir. Bu yüzden web tasarım işinin basit bir iş olmadığını, web sitenizi hazırlatmadan önce ciddi bir ön araştırma yapmanızı ve web sitenizi profesyonellere emanet etmenizi öneririz.